U bent hier

ETU Europese kampioenschap lange afstand (Ironman distance)

 

De Europese kampioenschappen ETU lange afstand werden deze keer in Poznan Polen georganiseerd, daar was ik nog nooit geweest dus dat leek me wel iets.

Na een 2 daagse reis (auto) dinsdag middag in Poznan aangekomen, bleek een redelijk drukke stad (500.000 inwoners, waarvan 130.000 studenten), ingechekt in hotel op ongeveer 1km van de start.

Het meer waar we zwommen was een roeibaan (zoals Hazewinkel) maar dan met een nog veel betere infrastructuur, indrukwekkend.

Het traditionele verkennen van fietsparcours was helaas niet mogelijk, het was een 2x2baans semi autostrade, waar we 4x45km moesten afleggen.

Wedstrijddag: zondag 24 juli was het zover, de wekker om 04h , drankbussen en eetgerief klaargemaakt, ontbijten, en dan naar de startplaats, fiets even checken en dan richting zwemwater.

de ETU start was om 07h en we waren met zo'n 160 man waarvan 80pct goede zwemmers, het start schot was een behoorlijke knal, dat kon je niet missen.

Van bij de start geen gedrang, direkt goede voeten gevonden(=als fietsen in een peleton) en als mijn voorganger wat verzwakte een kleine tussensprint en dan was ik weer in andere goede voeten, top om in zo'n groep te kunnen zwemmen, had ik nog nooit meegemaakt, en ik voelde dat het zonder veel inspanning erg hard ging, het eerste keerpunt was na 1850m, en die kwam erg snel, 100m naar de andere kant en weer 1850 rechte lijn naar de finish.

uit het water keek ik even op mijn horloge en wist dat er iets niet klopte, 50min dat was onmogelijk, was er een probleem met mijn horloge, of waren we collectief te vroeg afgedraaid, toen vreesde ik even dat we met die hele groep zouden worden gedisqualificeerd, bleek achteraf dus dat de organisatie zich had vergist met de afstand, we hadden maar ongeveer 3200m gezwommen, onbegrijpelijke flater, en zeker op een roeibaan waar elke 250meter is gemarkeerd, hierdoor miste ik een unieke kans om ooit eens net onder 1 uur te kunnen zwemmen, jammer.

T1 ging redelijk, en daarna weg voor 180km fietsen, 4rondes van 45km, rechte weg en licht glooiend(in wielertermen vlak want slechts 580m hoogteverschil)dus in principe snel, er stond weining wind, de grootste tijd van de wedstrijd was ik helemaal alleen, mooi dan ook geen probleem met drafting(en ze waren streng, veel gele kaarten en dus 6 min wachten in T2 zag ik), na 5h14m was ik weer terug, mooie tijd gereden en niet echt moe na de rit.

T2 zoals altijd bij een Ironman neem ik even de tijd om op adem te komen, na 5min was ik dan vertokken voor de marathon, daar was het parcours helaas een paar dagen voor de wedstrijd geheel veranderd, ipv een leuk rondje langs het meer van 6km en dan uitstapje naar de stad 4km (dus 4 rondes), was er 2 km tot einde meer en dan 10km(4x)kris kras door de stad langs onverharde wegen steile hellingen(niet lang) en ellendig slecht liggende kasseien die we bovendien helling naar boven en terug naar beneden moesten lopen(dit parcours leek nergens op, helaas) bovendien werd het aardig benauwd warm, dus een heel aangename marathon is het niet geworden, bovendien was er helaas geen cola bij de bevoorading, en iets te veel gels genomen en dus een noodstop moeten maken na 18km(gelukkig waren daar wat bosjes)mijn geplande 4h05 marathon viel al snel in duigen en uiteindelijk werd het 4h24( maar goed de laatste 5 weken niet echt meer kunnen lopen door blessure, dus dat verklaard al veel).

Aan de finish dacht ik dat ik 4e zou geworden zijn, er hadden er 2 mij ingehaald en er liep er 1 voor mij (dacht ik), de waarheid achteraf was, dat diegene  waarvan ik dacht dat hij voor mj liep(een zeer goede zwemmer, dus zijn fiets was al weg in T1 en in T2 werden de fietsen aangepakt dus kon ik niet zien of ie nog voor mij was)niet was gestart, en de 2e die mij voorbij liep, liep 1 ronde achter mij, maar er werden geen bandjes gegevan bij elke ronde dus dat kon je niet zien.

uiteindelijk dus een 2e plaats in een zeer snelle tijd 10h39 mijn beste ooit was slechts 3 minuten beter.

na de wedstrijd voelde ik mij wonderwel zeer goed, gelukkig maar want wat ging komen is bijna niet te geloven.

onze fietsen stonden 6km van de finish, gelukkig was er een bus voorzien, waarin we als haringen in een ton stonden, leuk na zo'n 11 uur wedstrijd, fiets en zakken gerecupereed, naar hotel(1km) gefietst, douchen, en dan....weer terug naar finish want podium ceremonie was voorzien om.....22h!! helaas wilden ze wachten tot de laatste deelnmemer biinen was, en dat was dus om....23h, vuurwerk, speech uiteindelijk stond ik om00h10 op het podium,pffff

om 01h was ik eindelijk terug in hotel, van een lange dag gesproken, er waren helaas nogal wat storende foutjes in de organisatie(ga daar hier verder niet over in) maar gelukkig heeft de beste gewonnen, en dat is ok voor mij.