U bent hier

Weltradsportwoche Oostenrijk: 7e rit (TT): 3e pl., Eindstand: 1e !!

1 minuut en 3 seconden voorsprong in het klassement. Aan de start van een 17,6 km lange afsluitende tijdrit. Dat zou voldoende moeten zijn zou je denken. Maar toch was ik er niet gerust in. Ik heb dan wel al veel vooruitgang geboekt in het tijdrijden, maar perfect is het nog niet. Mijn zithouding kan nog altijd beter, en het indelen van zo'n tijdrit is niet iets dat je in 3 maand leert. En vergeet niet dat Bernhard Neff me vorig jaar met 1'32 klopte ! Met een gemiddelde van meer 44/u !

De eerste 8,8 km zijn lichtjes bergaf en de weinige wind zat er in de rug. Mijn garmin gaf aan dat ik om een bij de 46 gemiddeld aan het rijden was. Dat zat dus goed. En toch had ik geen al te best gevoel. Ik zat naar mijn goesting wat veel te wringen. Het was dus zeker geen soepele rit, al waren de benen zeker niet slecht.

Net voor het keerpunt zag ik Bernhard me kruisen. Ik zocht een richtpunt om het tijdsverschil te meten. 13" ! Dat had ik op hem al verloren. Dat zat dus nog goed voor het klassement, maar ik mocht zeker niet stilvallen. Ik probeerde vanalles, maar vond nooit echt het goeie ritme wat ik enkele weken terug in Oostende wél had. De reden ? Dat zal ik nog moeten uitzoeken, al zullen de zenuwen me duidelijk wel parten gespeeld hebben.

Uiteindelijk reed ik over de streep en gaf mijn teller 43,4/u aan als gemiddelde. En 1 minuut beter dan vorig jaar (toen nog met de gewone fiets met opzetstuur) Maar wat had Neff gedaan ? Hij had verdorie nóg sneller gereden dan vorig jaar: 44,7/u !! Maar wat was het verschil in tijd tussen ons ? Bernhards vrouw Elisabeth had een verschil aan de streep opgetekend van 1'14 seconden. Min de 30" die ik na hem was vertrokken. Dus: 44" seconden.   20" hou ik over in het klassement ! De eindzege is binnen !!

Dat kleine verschil na 8 dagen wedstrijd maakt zo'n overwinning alleen maar mooier. En ook het besef dat ik voor elke seconden een heel jaar gevochten heb. Na mijn tweede plaats in 2015 was ik er bena dagelijks mee bezig geweest. Wat moest ik doen om hier te winnen ? Een tijdritfiets aanschaffen, léren tijdrijden, gewicht verliezen voor de bergetappes, enz, enz. En het heeft geloond: Tweemaal ben ik bergop kunnen wegrijden. En vooral de winst op Pöllauberg ben ik enorm trots op. Ik was immers "de sprinter", die er hier in slaagt om te winnen bovenop een "col" van 4,5km lang, met een gem. stijgingspercentage van 9%.

Was alles perfect ? Nee, het kan altijd beter ! Nog een extra kilootje gewichtsverlies moet kunnen. En vooral de tijdrit ! Daar moet ik nog in verbeteren. Ik weet waaraan werken deze winter. Maar eerst even genieten. 4 ritzeges, 3x tweede en 1x derde. En eindwinnaar van de Weltradsportwoche 2016 !

Uitslag 7e rit: Tijdrit: 1. Bernard Neff (AUT); 2. Johann Hofer (AUT) op 39” 3. Frank Suys (BEL) op 44”; 4. Henry Thiel (GER) op 1’28”; 5. Walter Simon (AUT) op 1’48”

Stand: 1. Frank Suys (BEL); 2. Bernhard Neff (AUT) op 20” ; 3. Rene Roth (SUI) op 5’49; 4. Marco Marina (AUT) op 6’48; 5. Henry Thiel (GER) op 8’34

Renners op deze foto 
Renners op deze foto 
Renners op deze foto