U bent hier

Weltradsportwoche Oostenrijk: 5e rit : 1e plaats

Hadden ze me vóór het seizoen gezegd dat ik dit jaar één wedstrijd zou winnen, dan zou ik gehoopt hebben dat het de rit naar Pöllauberg zou zijn. De 2 vorige jaren had ik er telkens de tweede plaats kunnen halen, maar dan vooral door aan te klampen bij de beste klimmer. Vandaag wou ik gaan voor winst op deze 5 km lange klim, met een stijgingspercentage van gem. 9%. Ik had er dan ook alles voor gedaan om hier nog sterker voor de dag te komen. Een fiets die 500 gr minder woog dan de vorige én zelf meer dan drie kilogram afgevallen !!

De wedstrijd zelf is meestal een tactisch gedoe. De rest van de rit is immers vrij vlak, als je hier van vlakke wegen kan spreken natuurlijk. Dus op enkele korte ontsnappingspogingen na bleef de groep vrij gesloten, zodat we nog met een 25-tal renners aan de voet van de klim begonnen. Bernhard Neff nam, net als vorig jaar onmiddellijk de kop, maar ik voelde direct dat ik geen last had om zijn tempo te volgen. Dat was vorig jaar anders. Toen heb ik 5 km in zijn wiel zitten sterven !

Na 1 km klimmen komt er een stukje dat wat minder steil is. Ik schakelde wat groter en viel aan. Neff direct terug op mijn wiel en ook Mario Marina en Herbert Ferstl, de winnaar van zaterdag, schoven mee. Ik bleef nu zelf tempo maken, al dacht ik niet dat we nog iemand zouden kwijtraken. Maar toen ik op 2,5 km van de top nog even tussen de armen keek, zat alleen Bernhard Neff nog op mijn wiel. De anderen hadden 20m achterstand. Neff had het ook gezien en nam over. De 2 kwamen niet meer terug.

Nog 1 km. Ik had terug de kop genomen en had al een plan om te proberen Neff kwijt te raken. Op 400m van de streep moest het gebeuren ! Ik schakelde groter en dreef het tempo op. Bernard liet een gaatje, maar brak nog niet ! Blijven doorgaan ! En ja, het gat werd groter.

Eindelijk heb ik mijn favoriete wedstrijd binnen ! Het gat met Bernhard werd nog 10” seconden, waardoor ik in het klassement nu 1’04 voorsprong heb. Genoeg voor de tijdrit ? Hopelijk wel. Vorig jaar was het verschil nog 1’30 in het voordeel van Neff. Maar met een betere conditie nu én met een TT-fiets, moet ik een pak korter kunnen eindigen. Maar eerst morgen nog de bergsprint: Een koers van slechts 4,5 km. Beneden starten, boven aankomen, 161 hoogtemeters !

Uitslag 5e rit: 1. Frank Suys (BEL); 2. Bernhard Neff (AUT) op 10”;; 4. Marco Marina (AUT) op 1’07; 3. Herbert Ferstl z.t; 5. Rene Roth (SUI) op 1’34

Stand: 1. Frank Suys (BEL); 2. Bernhard Neff (AUT) op 1’04; 3. Rene Roth (SUI) op 4’06; 4. Marco Marina (AUT) op 5’15; 5. Henry Thiel (GER) op 6’37

Renners op deze foto 
Renners op deze foto 
Renners op deze foto 
Renners op deze foto